Mewa jest gatunkiem ptaka wodnego licznie występującego na wybrzeżu w rejonie Zatoki Szczecińskiej i Gdańskiej. Jest średniej wielkości, większa od mewy śmieszki. Ubarwienie ma białe, końce skrzydeł czarne z lekko nakrapianymi białymi plamkami na końcach lotek. Cała populacja jest objęta ochroną. Ptaki te licznie oblegają falochrony gdzie praktycznie najwięcej tam czasu spędzają wysiadując całymi dniami przeraźliwie krzycząc. Żywią się głownie roślinnością i rybami. Często też możemy je spotkać w okolicach portów i przystani rybackich.

Podziel się
Udostępnij znajomym
Udostępnij