W poznaniu, na targach „Smaki Regionów”, organizowanych w ramach wystaw Polagra Food i Polagra Gastro zaprezentowali się producenci produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych Pomorza Zachodniego. Wydarzenie to jest świętem miłośników polskiej żywności przygotowywanej według starych receptur. Jego celem jest promocja naturalnej, tradycyjnej żywności.

Pomorze Zachodnie reprezentowane było przez regionalnych producentów - twórców unikatowych wyrobów. Zabrali oni ze sobą do Poznania i przedstawili odwiedzającym targi między innymi: soki, konfitury z płatków róży, wędliny, miody, ogórki kiszone, grzybki marynowane, pieczywo, no i oczywiście ryby. Prezentacji regionu towarzyszyły występy zespołów ludowych i folklorystycznych.

Z inicjatywy władz województwa zachodniopomorskiego do udziału w targach zaporoszeni zostali również przedstawiciele dwóch regionów chorwackich – Primorsko-Goranskiejgo oraz Karlovackiego, z którymi Województwo Zachodniopomorskie współpracuje. Goście z Chorwacji na swoim stoisku zaprezentowali bogatą ofertę win, miodów, nalewek oraz przetworów owocowo-warzywnych.

„Smaki Regionów” dodatkowo dają okazję do wielu spotkań oraz promocji nowych produktów i usług. Uczestnicy mają też szansę wziąć udział w szkoleniach, warsztatach i konferencjach, między innymi na temat wprowadzania tradycyjnych produktów do handlu oraz znakowania żywność.

Miejmy nadzieję, że prezentacja walorów kulinarnych całego województwa zaprocentuje zwiększonym zainteresowaniem regionu, w tym miejscowości wybrzeża rewalskiego, wśród turystów nie tylko z naszego kraju.

Podziel się
Udostępnij znajomym
Udostępnij